O BRILIANTECH A DIAMANTECH

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI BRILIANTEM A DIAMANTEM?

Na tuto častou otázku je jednoduchá odpověď. Po vybroušení diamantové suroviny získáme briliant. Tedy diamant je nerost a briliant je vybroušený kámen briliantovým brusem, který se používá při výrobě šperků. Kvalita všech diamantů se určuje podle takzvaných 4 C.

VÁHA = CARAT

Pro stanovení váhy briliantů a jiných drahých kamenů používáme jednotku metrický karát, označený značkou ct. Nejedná se ale o označení karátů jako u zlata, ale o váhovou jednotku.

                      1ct=200mg=2g

ČISTOTA = CLARITY

FL – FLAWLESS

Diamant neobsahuje žádné nečistoty nebo vnitřní nehomogenity, větší než 5 mikronů, nemá ani vnější vady kvality brusu. Pro jejich spatření je nutno použít mikroskop s vysokým rozlišením a speciální světlo.

IF – INTERNALY FLAWERSS

Diamant bez vnitřních i vnějších nečistot, které pro svoje nepatrné vady brusu nemohou být klasifikovány stupněm FL.

VVS – VERY VERY SMALL INCLUSINOS

Diamanty s velmi malými inkluzemi, viditelnými pouze odborníkem při minimálně 10násobném optickém zvětšení.

VS – VERY SMALL INCLUSINONS

Diamanty s velmi malými inkluzemi, obtížně viditelné kvalifikovaným pozorovatelem při minimálně 10násobném optickém zvětšení.

SI – SMALL INCLUSIONS

Diamanty s malými inkluzemi, které pomocí už 10násobně zvětšující lupy může vidět i kvalifikovaný pozorovatel. Tyto inkluze nejsou viditelné pouhým okem při pohledu na tabulku kamene.

P – PIQUE

Diamant s inkluzemi viditelnými pouhým okem, které mají vliv na lesk briliantu. Podle výše lesku briliantu ještě používáme označení P1, P2 nebo P3.

BARVA = COLOUR

BRUS = CUT

Většina diamantů je broušena 57 nebo 58 ploškami (facetami), aby byl zajištěn co nejlepší výsledek při vybroušení kamene. Správně vybroušený kámen „háže“ spektrum světla a tím zajišťuje jeho vysoký lesk - brilanci.